RÉSZLETES TERVBEMUTATÓK

VASBETON SZERKEZETŰ SILÓ MEGERŐSÍTÉSE

Vasbeton szerkezetű siló megerősítése - vasbeton szerkezet

DEVNYA, BULGÁRIA

STATIKAI TERVEZÉS: Tsvetan Prokopiev / Kuli i Komini EOOD

PROJEKTLEÍRÁS

A siló 1970 körül épült és mind a mai napig funkcionál. A szerkezet teljeskörű felújítása és megerősítése elkerülhetetlenné vált a külső oldali betonfelületek karbonizációja és károsodása miatt. A felületek durván 30%-a jelentős mértékben károsodott, a betonacélok védtelenek voltak a környezeti hatásokkal szemben.
A vizsgálatok kimutatták, hogy a szerkezet egy részét nem lehet igazolni az Eurocode szabvány előírásai alapján. A siló megmentésére és megerősítésére komplett kiviteli tervek készültek az ellenőrző vizsgálatokat követően.
A teljes szerkezet 3D modellezésében külön kihívást jelentett a falak speciális terhelésének felvétele, illetve a megerősített falak megfelelőségének igazolása.

A siló, a falak vasalásának és hatékony vastagságának növelésére 8 cm-es vastagságú vasalt lőttbetonos köpenyezést kapott.

A kivitelezés során egy speciális függesztett álványt alkalmaztak, amelyhez külön szállítási útvonalak kapcsolódtak a betonacél mozgatására és a bontott beton darabok eltávolítására.