RÉSZLETES TERVBEMUTATÓK

VASBETON SZERKEZETŰ HŰTŐTORONY MEGERŐSÍTÉSE

Vasbeton szerkezetű hűtőtorony megerősítése - vasbeton szerkezet

DEVNYA, BULGÁRIA

STATIKAI TERVEZÉS: eng. Tsvetan Prokopiev / Kuli i Komini EOOD

PROJEKTLEÍRÁS

A vizsgált hűtőtorony 1965 körül épült, a közelében telepített másik két toronnyal egyidőben. A három közül az egyik pár évvel az építés után (~1973) összedőlt.
Ugyan néhány alkalommal renoválták a szerkezetet, az eredmény sosem volt kielégítő. Ezért a teljeskörű szerkezeti megerősítés és javítás elengedhetetlen volt, a vasbeton szerkezet károsodása, a külső és belső felületek jelentős betontakarás hiányosságai és a betonacélok korrózója miatt. Ezen felül komolyabb szerkezeti repedések is voltak a külső héjfelületen.
A feltárások során megdöbbentő szerkezeti hiányosságok derültek ki. Az oszlopok alatt lévő alsó falaknak szinte alig volt függőleges irányú vasalása, emiatt a függőleges teherbírása nem volt megfelelő. Ez lehetett az összedőlt hűtőtorony legfőbb szerkezeti hibája. A másik probléma, a héjszerkezet nem megfelelő függőleges és vízszintes irányú vasalása volt. A torony felső harmadában a betonacélok erőteljesen korrodálódtak, szinte már hajszál vékony volt a betonacél (vagy teljesen megette a rozsda).
A megerősítés során a szerkezet egy részén speciális függesztett állványt alkalmaztak, míg a másik részen további alátámasztó oszlopokra is szükség volt.

„Jó szívvel ajánljuk az AxisVM szoftvert a könnyen kezelhető és kitűnő felhasználói felülete miatt. Az eredmények kiértékelésnél különösen hasznos az acél elemek kihasználtság komponense, amelyet az egyik aktuális projektünknél is nagyon gyakran használunk. Rendkívül hasznos a dokumentáció szerkesztő és annak rugalmassága, hogy a megjeleníteni kívánt elemek összeválogathatók és tetszőleges sorrendbe lehet rendezni azokat.

A szakterületünket tekintve, a leggyakrabban a vasbeton tartományokhoz kapcsolódó vasalási funkciókat használjuk. A kiegészítő vasbeton modulok (RC) működése felhasználó barát és a szakmai elvárásainknak megfelelő. A hűtőtorony megerősítési feladatánál rendkívül hatékonyan segítette munkánkat.

Van néhány program fejlesztési javaslatunk, amelyek további segítséget nyújtanának a munkáink során, de ezek pusztán hatékonyságot elősegítő fejlesztési javaslatok, nem pedig javítandó hibákkal kapcsolatosak.”

eng. Tsvetan Prokopiev / Kuli i Komini EOOD