RÉSZLETES TERVBEMUTATÓK

ÚJ EZREDÉV REFORMÁTUS KÖZPONT

Új Ezredév Református Központ

TEMESVÁR,  ROMÁNIA  

STATIKAI TERVEZÉS: Dr. Nagy-György Tamás – Yurta SRL, Temesvár
ÉPÍTÉSZ: Makovecz Imre
ÉV: 2018-2019

PROJEKTLEÍRÁS

Szerkezetek kivitelezési részletezése:
Betonszerkezet: Boros József – Boros Cons SRL, Temesvár (A, B, D)
Faszerkezet: Todea Petru – Tehnica Schweiz SRL, Temesvár (A, B, D)
Acélszerkezet: Plosz Zoltán – Reflex Software SRL, Csíkszereda (B)

A TEMPLOM TETŐSZERKEZETE
A főépület (A), amely templomként szolgál, alapterülete nagyságrendileg 32 x 21 m, teljes magassága 28 méter. Az alsó 4 m vasbeton falelem, melyet a 24 m magas rétegelt-ragasztott faszerkezetű tető fed. A bevilágító szerkezet (opeion) nagyságrendileg 11 m magas, tömege 8000 kg, melyen egy 1200 kg tömegű csillár-szerkezet is van. A fatartókat lambéria fedi, melyre a tető rétegrendje jön (25 cm vastag kőzetgyapot, lécezés, átszellőző réteg, palacserép). A legnagyobb kihívás a szélterhelésre való méretezés volt. A program nagy segítséget nyújtott az összetett igénybevételekre való méretezésnél, a szerkezet optimalizálásánál.

A SZÁRNYAS – TORNYOK
A szomszédos két szárnyas-torony (B) alapja 5,8 x 5,8 m, falai 26 m-ig vasbetonból készültek, melyet egy 16 m magas faszerkezetű süveggel zár le. Így a tornyok teljes magassága 40 m. A kihívás szárnyak megtervezése volt, mely acélszelvényekből készült. A legnagyobb magassága eléri a 16 m-t, 4m-es konzolban.

A KONCERT – TEREM (D)
Az épületegyütteshez tartozik egy kamarazenei koncerthelyiség is (D). A henger alakú algasor teljes mértékben vasbetonból készült. A földszinti rész téglafalakkal kitöltött vasbeton oszlopok és gerendák kapcsolatából áll. Ezen fekszik a tetőszerkezet. Ez utóbbinak van egy belső szabályos kupola alakú látszó rétege és egy erre felfekvő fátyolszerűen elrendezett rétege, mindkét szerkezet rétegelt-ragasztott fatartókból, melyet egy hő- és hangszigetelő rétegrend fed.

„ Már több mint 20 éve használom e szoftvert, tehát a kezdetektől. Az AxisVM egy folyamatosan fejlődő, tökéletesedő, felhasználóbarát program. Óriási előnye, a vetélytársakkal szemben, hogy lehetővé teszi nemzeti szabványok és függelékek használatát, az esetemben a románt. A tervező-modulok kitűnőek, a számítások részletezése nagyon hasznos. A fejlesztők részéről a támogatás kiváló. Csak ajánlani tudom mindenkinek! ”

Nagy-György Tamás, a Temesvári Műszaki Egyetem professzora