AXISVM X6 PROGRAM LETÖLTÉSE, TELEPÍTÉSE

LETÖLTÉS

Új, hardverkulccsal védett program esetén a szoftver telepíthető az AxisVM pendrive segítségével.

AxisVM frissítéskor és új, szoftverlicenccel védett program telepítéséhez kérjük, hogy töltse le a telepítőcsomagot.

A telepítés során segítségére lesz a részletes telepítési útmutató.

Az AxisVM X6 program futtatásához szüksége van a hardverkulcs vagy szoftver licenc működését engedélyező kulcsfájl(ok)ra is. A kulcsfájl(oka)t email-ben küldtük el Önnek. Kérjük, hogy másolja be az AxisVM X6 mappájába, ugyanoda, ahova a szoftver telepítését kérte.

Ha nem sikerült letölteni a telepítőcsomagot, kérjük

● kattintson egér jobb gombbal az AxisVM X6 letöltése gombon és válassza a „Hivatkozás megnyitása új ablakban (Open Link in New Window)” lehetőséget

● Chrome böngésző esetén kövesse ezt az útmutatót.

RENDSZERKÖVETELMÉNYEK

A telepítés indítása előtt tájékozódjon, hogy az Ön számítógépe megfelel-e legalább a minimális követelményeknek. A szoftver hatékony működéséhez az ajánlott rendszerkövetelmények teljesülése szükséges..

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

TELEPÍTŐ INDÍTÁSA

A letöltés után indítsa el az axisvm_x6_install_hu.exe programot.

A Telepítő Varázsló megjelenő indító ablakában az AxisVM X6 telepítése menüponttal indíthatja el a telepítés folyamatát. Kérjük, kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

TELEPÍTÉS FOLYAMATA

LICENCSZERZŐDÉS

Kérjük, hogy a licencszerződést figyelmesen olvassa el, majd az Elfogadom a szerződést rádiógomb bekapcsolásával fogadja el.

TELEPÍTÉS HELYE

A programrendszer automatikusan a C jelű merevlemezre települ a C:\ AxisVM X6 könyvtárba, de ez a beállítás módosítható. A telepítés kérhető a korábbi verzióknál megszokott módon a C:\Program Files\AxisVM_X6 mappába is. Ekkor azonban az AxisVM.exe, AxisVM_x64.exe és az \IDTFConverter \DTFConverter.exe programokra be kell állítani a A program futtatása rendszergazdaként (Run as administrator) opciót. A Start / Számítógép (Computer) menüből keressük meg a programokat, jobb gombbal rájuk kattintva válasszuk a Tulajdonságok (Properties) menüpontot, majd a Kompatibilitás (Compatibility) fület és a Jogosultsági szint (Privilege level) alatt kapcsoljuk be az említett funkciót. Ellenőrizni kell azt is, hogy a felhasználónak legyen írási joga a C:\Program Files\AxisVM_X6 könyvtárra. Ezt az iménti ablakban a Biztonság (Security) fülön állíthatjuk be. Aki rendszergazdaként használja a gépet, az már rendelkezik ezzel a jogosultsággal.

32/64 BITES VÁLTOZAT

64 bites operációs rendszer esetén a telepítő automatikusan a 64 bites változat telepítését kínálja fel, de a 32 bites változat is kiválasztható. 32 bites operációs rendszer esetén a 64 bites változat nem telepíthető.

32 bites operációs rendszeren csak a 32 bites AxisVM telepítése és futtatása lehetséges. A program telepítése a c:\Program_Files mappába nem javasolt, mivel ebben az esetben a program indítása csak adminisztrációs jogokkal lehetséges és néhány alprogram (pl. 3D PDF generáló) működésében még ennek ellenére is zavarok lehetnek.

MEGHAJTÓPROGRAM TELEPÍTÉSE A SZOFTVER VÉDELMÉHEZ

A telepítő program a szükséges, legfrissebb Sentinel meghajtó programot automatikusan telepíti, de ha ez nem volt lehetséges (például a hozzáférési jogosultság hiánya miatt), akkor a telepítés utólag is történhet. Ebben az esetben válassza az Letöltések menü Sentinel meghajtók menüpontját és indítsa el a megfelelő meghajtó-program letöltését.
Szoftveres védelem esetén a Sentinel SL meghajtóra van szüksége.

Futassa a telepítőprogramot rendszergazdai jogosultsággal.

HÁLÓZATI KULCS ESETÉN

Amennyiben hálózati hardverkulccsal rendelkezik, az új Sentinel drivert telepítse a hardverkulcsot kezelő Server gépre is. A telepítést követően a server program minden rendszerindítás után automatikusan elindul.

HÁLÓZATI KULCS GYORSABB ELÉRÉSÉRE

A kliens számítógépen elindítva AxisVM programot megvizsgálja az összes olyan számítógépet, melyen a Sentinel SuperPro Server fut. Emiatt a kulcs felismerése lassú lehet. A hardverkulcs gyorsabb elérése érdekében a kliens gépen (ahol az AxisVM programot futtatja) lehetőség van egy NSP_HOST környezeti változó létrehozására, amivel közvetlen megadható, hogy a kulcsot mely számítógépen kell keresni. A változónak a hardverkulcsot tartalmazó számítógép IP címét kell beállítani. Például: NSP_HOST = 192.168.0.23 Amennyiben több hálózati hardverkulccsal rendelkezik és ezeket különböző szervereken telepíti, lehetősége van NSP_HOST1,…., NSP_HOST5 környezeti változók beállítására.

A hálózat valamely gépén csak akkor indíthatjuk a programot, ha a SuperPro Server program fut a kulcsot tartalmazó gépen.
Amennyiben ez valamilyen okból leáll, az éppen futtatott programok is leállnak.

BŐVÍTMÉNYEK FUTTATÁSA

A programhoz használhat más fejlesztők vagy az Ön által készített kiegészítő programokat (bővítményeket). Ezek futtatásához azonban szükséges az AxisVM regisztrálása COM szerverként a Windows regisztrációs adatbázisában. Amennyiben a telepítéskor Adminisztrátori jogokkal rendelkezett, ez a regisztráció automatikusan megtörténik.

Ha a regisztrálás valamilyen hiba miatt nem történik meg, akkor futtassa adminisztrátori jogokkal a telepített program mappájában található !Register_AxisVM.bat (32 bites op. rendszeren) vagy a !Register_AxisVM_x64.bat (64 bites op. rendszeren) parancsfájlt.

A 32 bites bővítmények automatikusan a 32 bites AxisVM programot indítják, és csak ahhoz használhatóak,
míg a 64 bites bővítmények csak a 64 bites AxisVM alatt működőképesek.

SZOFTVER INDÍTÁSA

FONTOS: az AxisVM X6 program működéséhez szüksége van még a hardverkulcs vagy szoftver licenc működését engedélyező kulcsfájl(ok)ra is, melye(ke)t email-ben küldtük el Önnek. Kérjük, hogy a telepítés után a fájl(oka)t másolja be az AxisVM X6 mappájába, ugyanoda, ahova a szoftver telepítését kérte.

Szoftveres védelem esetén szükséges a védelem aktiválása, melynek lépéseit az AxisVM szoftverkulcsos védelme útmutató tartalmazza.

Az installáló program létrehozza az AxisVM X6 ikont az asztalon (Desktop). Erre duplán kattintva a program elindul. A Windows Start menüjében is megtalálhatja és elindíthatja az AxisVM X6 szoftvert.

Az operációs rendszer biztonsági szintjétől függően az indításkor biztonsági figyelmeztetés jelenhet meg. Válassza az Igen gombot és folytassa a futtatást.

HIBAJELENSÉGEK kezelése az indítást követően:

Amennyiben a program nem indul el, állítson be adminisztrátori jogokat a futtatáshoz az alábbi módon:

 • Kattintson az indítóikonra az Egér jobb gombbal
 • A gyors menüből válassza a Tulajdonságok (Properties) menüpontot
 • A megjelenő dialógusablak Kompatibilitás (Compatibility) fülén a Jogosultsági szinteknél a “A program futtatása rendszergazdaként” (“Run as administrator”) jelölőnégyzetet kapcsolja be

Amennyiben már adminisztrátori jogokkal rendelkezik, de a program nem indul el, ellenőrizze a következőket:

 • Ha a program hibakódot ad vissza, akkor ellenőrizze, hogy a hardverkulcsot megfelelően csatlakoztatta-e a számítógéphez, illetve USB kulcs esetén a kulcs LED-je világít-e. Ha nem világít, akkor az USB port nem működik
 • Ha indításkor nem kap vissza hibakódot, de a program mégsem indul el, akkor valószínűleg egy telepített vírusfigyelő program nem engedi a programot működni

VÍRUSFIGYELŐK - TÉVES RIASZTÁS

A program telepítésekor megtörténhet, hogy a számítógépen található antivírus program vírust jelez. Ezt téves riasztásnak nevezzük. Ennek oka az, hogy a legtöbb mai vírusfigyelő program nem tényleges víruskódot ellenőríz, hanem olyan műveleteket vizsgál, ami vírusok esetén előfordulhat. Mivel az AxisVM speciális védelemmel van ellátva, ami megakadályozza a program visszafejtését, ezért néhány vírusfigyelő ezt a téves riasztást adhatja.

Ebben az esetben a következőt teheti:

 • Ha a vírusfigyelő karanténba helyezte az AxisVM.exe vagy AxisVM_x64.exe állományt, helyezze vissza azt az eredeti helyére
 • Kapcsolja ki az AxisVM.exe illetve AxisVM_x64.exe fájlok ellenőrzését a vírusfigyelőben
 • Csökkentse a heurisztikus keresés érzékenységét a vírusfigyelő beállító paneljén

A VirusTotal internetes oldalán közel 50 vírusfigyelővel ellenőriztetheti programját.

A PROGRAM INDÍTÁSA CSÖKKENTETT ÜZEMMÓDBAN

Ha a program más okból nem indul vagy nem működik megfelelően, használja a /SAFE kapcsolót a parancsikon tulajdonságainál a cél sorban: AxisVM.exe /SAFE vagy AxisVM_x64.exe /SAFE

 • Hibás grafikus kártya vagy meghajtó program esetén, mert csökkentett módban a driver által nyújtott hardvergyorsítást nem használja
 • Többmagos processzor működési hiba esetén, mert ilyenkor csak hagyományos, 1 magos módban fut
 • Ha legutóbb hibával történt a leállítás és a következő indításkor megpróbál egy hibás állapotú modellt visszaállítani, mert csökkentett módban nem állít vissza semmilyen fájlt
 • Amennyiben egy telepített kiegészítő (Plugin, Addon) betöltése esetén hiba keletkezik, mert csökkentett módban nem tölt be semmilyen kiegészítőt

Ha a fentieken túl hibajelenséget tapasztal, kérjük vegye fel a kapcsolatot a támogató csoporttal (, (1) 322-6668)

VERZIÓCSERE

Az új verziót célszerű egy új könyvtárba telepíteni, így az előző verzió továbbra is indítható.

KORÁBBI MODELLEK KONVERTÁLÁSA

Korábbi programverzióval készült modelleket a program automatikusan felismeri és betölti, mentéskor azonban már az új verziónak megfelelő formátumban tárolja. A legfrissebb verzió formátumában lementett modelleket a korábbi programverziók nem tudják beolvasni. A Mentés névvel menüpontban lehetőség van az adatokat korábbi verziók formátumába lementeni.