RÉSZLETES TERVBEMUTATÓK

CLT PANEL TÁRSASHÁZ

CLT panel társasház - faszerkezet

LUGANO, SVÁJC  

STATIKAI TERVEZÉS: EW Engineering Works
ÉV: 2020-2021 (építés folyamatban)

PROJEKTLEÍRÁS

PROJEKT
A szerkezet a svájci Lugano előkelő Paradiso negyedében épített, 3+9 szintes lakóépület mélygarázzsal. A földszint feletti 9 emeletet a megrendelő igénye szerint fa tartószerkezeti megoldásokkal valósították meg, mellyel jelentősen le tudták rövidíteni az építkezés időtartamát.

SZERKEZETI KONCEPCIÓ
Az épület ’L’ alaprajzú, egyenként 410 m2 alapterületű szintekből áll, teljes magassága 30 méter. Az épülethez 3 szintes vasbeton mélygarázs tartozik, a föld fölötti épületegység fő teherviselő elemei -a lépcsőházat is magában foglaló vasbeton merevítő magtól eltekintve- teljes egészében fából készültek. A vertikális és horizontális fa teherviselő elemeket az 5 és 7 rétegű XLAM panelek adják, az oszlopoknál helyenként Glulam kiegészítésekkel. Az oszlopok kiosztását a 290 cm x 500 cm-es lemezpallók szabták meg, melyeket egyenként 6 ponton támasztottak alá. Az egyes panelek egymáshoz való toldását ragasztással, a vasbeton merevítő maghoz történő csatlakozást acél elemekkel és csavaros kapcsolatokkal oldották meg. Említésre méltó, hogy az előregyártott XLAM paneleknek köszönhetően a földszint feletti 9 emelet – a vasbeton merevítő maggal együtt – felhúzása mindösszesen 70 napot vett igénybe.

ANALÍZIS ÉS MODELLEZÉS AxisVM PROGRAM SEGÍTSÉGÉVEL

  • A födémeket alkotó XLAM panelek a valós kiosztásnak megfelelően, külön tartományokként kerültek modellezésre. Magukat a paneleket az AxisVM XLM-moduljával, a köztük levő kapcsolati kialakítást vonal-vonal kapcsolati elemek használatával méretezték.
  • A födémpallók és a vasbeton merevítő mag merev kapcsolatához alkalmazott acél betételemek méretezését metszet-igénybevételek alapján végezték el, melyhez nagy segítséget nyújtottak az AxisVM fejlett eredménymegjelenítő funkciói.
  • A vasbeton merevítőmag, illetve a szintén vasbeton mélygarázs méretezését AxisVM használatával végezték el.