RÉSZLETES TERVBEMUTATÓK

BENTA TOWERS LAKÓÉPÜLET KOMPLEXUM

Benta Towers lakóépület komplexum - vasbeton szerkezet

MAROSVÁSÁRHELY,  ROMÁNIA

STATIKAI TERVEZÉS: ConSoft Proiect, Aris, Zplan
ÉV: 2007-2008

PROJEKTLEÍRÁS

PROJEKT
Benta Towers Komplexum egy egyedülálló épületegyüttes Erdély szívében Marosvásárhelyen.

A kétszintes mélygarázsból indulva a panoráma liftek segítségével jutunk fel a látványos panoráma teraszos, harmonikus és kellemes luxus lakásokhoz. A Benta Towers Komplexumot arra tervezték, hogy a legigényesebb követelményeknek a kényelem, a minőség és a biztonság szempontjából legmagasosabb fokon eleget tegyen.

Ez egy lenyűgöző lakópark többek között a négy főépületrészből, két 15 emeletes és két 20 emeletes toronyépületből áll. A komplexum továbbá magába foglal egy modern bevásárlóközpontot és az épületek alatt elhúzódó kétszintes mélygarázst.

SZERKEZETI KONCEPCIÓ
A komplexum több épületből áll, a szerkezetileg hasonló megoldást alkalmaztunk mint a négy toronyépület kialakításánál.

Az épületek szerkezettípusa – vasbeton duál-, keret és kapcsolt falas rendszer, az alépítmény szerkezete lemez alap és alapozási gerendák.

Rövid leírásomban szeretném kiemelni az AxisVM hatékonyságát a tartószerkezetek földrengésre való tervezésében.

SZEIZMIKUS ANALÍZIS ÉS MÉRETEZÉS
Mint tudjuk a földrengéssel szemben ellenálló többemeletes betonszerkezetű épületet úgy kell tervezni, hogy az képes legyen megfelelő energiaelnyelésre anélkül, hogy lényegesen csökkenne a vízszintes és függőleges terhekkel szembeni általános ellenállása. Emiatt az épületek szeizmikus elemzése a földrengéssel veszélyeztetett területeken rendkívül fontos.

AZ AxisVM HATÉKONYSÁGA A SZEIZMIKUS TERVEZÉSBEN

“Alapgondolatként kijelenthetjük, hogy az AxisVM magasan fejlett szeizmikus elemzési képességű szoftver. Az intuitív interfész és a komplex végeselemek segítik a megfelelő modellezést melyek segítségével képesek vagyunk egyazon modellbe kezelni az épületek alépítményét és felépítményét. A következő funkciók tették a munkánkat kimagaslóan gyorsabbá és hatékonyabbá:

  • A szerkezeti elemek keresztmetszeti tulajdonságainak csökkentési lehetősége a méretezés különböző fázisaiban.
  • Gyors és hatékony elemzés a modális válaszspektrum-analízis módszerével.
  • A válaszspektrum-analízis során a program magas hatékonysággal veszi figyelembe a különböző előírásokat – mint például modális tömegek összegének az ellenőrzését vagy a méretező spektrum kiszámítását.
  • Ki tudjuk számolni a rendkívül fontos szintérzékenységi együtthatót és a szintenkénti relatív elmozdulásokat, a rendkívüli csavaróhatás figyelembevételével.
  • A szerkezeti elemek méretezése szempontjából érdemes kiemelni a rendkívül fontos globális és lokális duktilitás-kialakítási feltételeket. – például a program képes kiszámolni a szeizmikus gerendák esetén a tervezési nyíróerőt a kapacitástervezési szabályokkal összhangban (a nyomatéki ellenállás tervezési értéke figyelembevételével), vagy rendkívül rugalmas módón tudjuk következetesen figyelembe venni a duktilitási előírásokat használva a méretező modulok különböző lehetőségeit.”

Dipl. ing. Tőkés Károly
ConSoft Proiect